Zespół Szkół Ogólnokształcących im. Edwarda Szylki w Ożarowie

Stołówka

 

Stołówka w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Edwarda Szylki w Ożarowie znajduje się na I. piętrze.

Obiady wydawane są od godziny 11.30 do godziny 14.30.

Na pierwszej przerwie obiadowej (po 4 lekcji) jedzą  uczniowie szkoły podstawowej klas I - V, na drugiej przerwie obiadowej (po 5 lekcji) uczniowie klas

VI - VIII szkoły podstawowej.

  

Kierownik stołówki: Justyna Nowak

  

  
Koszt posiłku od maja 2024 r.

Zupa – 2,80 zł

II danie - 4,50 zł

Pełny obiad – 7,30 zł

 

Abonament obiadowy maj 2024r. – 15 dni żywieniowych

Zupa     42,00 zł   

II danie      67,50 zł 

Pełny obiad    109,50 zł 

 

Płatności za obiady na miesiąc maj można dokonać od 06.05.2024 r. 

 

***

 

SZANOWNY RODZICU!
WYJAZD DZIECKA NA ZAPLANOWANĄ WYCIECZKĘ LUB WYJŚCIE ZE SZKOŁY NALEŻY ZGŁOSIĆ CO NAJMNIEJ TYDZIEŃ WCZEŚNIEJ.
 
Jadłospis 

22.04.2024 - 30.04.2024 

DATA

OBIAD

SKŁAD POSIŁKÓW

22.04.2024

PONIEDZIAŁEK

Zupa brokułowa

Pieczywo mieszane (427 kcal)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula -50g, brokuł 100g, ziemniaki 120g, śmietana 20g, wywar mięsny wp., przyprawy

Ziemniaki, kotlet schabowy, mizeria

Kompot wieloowocowy

(510 kcal)

Ziemniaki 300g, masło (śmietanka pasteryzowana), schab 100g, bułka tarta 10g (mąka pszenna margaryna: oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy o zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (mono-i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości(kwas cytrynowy), barwnik (annato)]cukier, sól , drożdże ), jaja, rama profi 5g (woda, olej słonecznikowy (40%), aromaty, stabilizator (guma ksantanowa), emulgator(monostearynian poliksyetylenosorbitolu(polisirbat60), barwnik (karoteny, ogórek 90g, szczypiorek, śmietana 18 % 10g( śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, kultury bakterii mlekowych), przyprawy

23.04.2024

WTOREK

 

Zupa pomidorowa z ryżem

Pieczywo mieszane (437 kcal)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula - 50g, ryż 30g, natka, koncentrat pom.15g (28-30% z pomidorów uprawianych w sposób zrównoważony), śmietana 30% 20g, wywar drobiowy, przyprawy

Ziemniaki, kotlet mielony drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej

Kisiel ( 489 kcal)

 

Ziemniaki 300g, masło śmietanka pasteryzowana, filet z indyka 50g, filet 50g, bułka tarta 20( mąka pszenna margaryna: oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy o zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (mono-i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości(kwas cytrynowy), barwnik (annato)]cukier, sól , drożdże) , cebula 10g, jaja 6g,  kap. pekińska 80g, marchew 10g, papryka 10g, cebula 10g, jogurt 4g (śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych, wyselekcjonowane szczepy Lactobacillus acidophilus La-5), majonez 5g (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%), , przyprawy, kisiel (skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), 1,1% sok z limonki w proszku (syrop glukozowy, koncentrat soku z limonki), witamina C, sól, aromat, barwnik kurkumia)

24.04.2024

ŚRODA

 

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Pieczywo mieszane (400 kcal)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula -50g, kapusta kiszona 60g, kiełbasa 10g, boczek 10g, ziemniaki 120g, przyprawy

Kopytka z tłuszczem

Kompot wieloowocowy (518kcal)

Kopytka 250g (ziemniaki 49%, skrobia ziemniaczana, woda, płatki ziemniaczane 9,9%, sól, mąka ryżowa, boczek surowy 20g

25.04.2024
CZWARTEK

 

 

Zupa pieczarkowa

Pieczywo mieszane (474 kcal)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula - 50g, ziemniaki 200g, śmietana 20g, wywar mięsny wp., pieczarka 40g

Ziemniaki, gołąbek bez zawijania w sosie pomidorowym, fasolka szparagowa ( 732 kcal)

Kompot wieloowocowy

Ziemniaki 300g, masło (śmietanka pasteryzowana, szynka 90g, ryż 20g, kapusta 50g, jaja 6g, bułka tarta 10g mąka pszenna margaryna: oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy o zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (mono-i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości(kwas cytrynowy), barwnik (annato)]cukier, sól , drożdże), koncentrat pom 10g (28-30% z pomidorów uprawianych w sposób zrównoważony), śmietana 10g, mąka 5g, fasolka szparagowa100g, bułka tarta 5g, masło 10g, przyprawy

26.04.2024

PIĄTEK

 

 

Zupa jarzynowa z kluseczkami

Pieczywo mieszane (404 kcal)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula - 70g, ziemniaki 100g, zacierka 30g, boczek 10g, przyprawy

 

Makaron z tuńczykiem

Kompot wieloowocowy (424 kcal)

Makaron 80g (mąka z pszenicy durum, woda), tuńczyk w 35g (tuńczyk, woda, sól, olej sojowy ), cebula 10g, pomidory kostka 40g (pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy),koncentrat pom 10g (28-30% z pomidorów uprawianych w sposób zrównoważony ), pomidory suszone 20 g (pomidory suszone 56% (pomidory suszone 34%, woda, sól), olej rzepakowy, przyprawy)

DATA

OBIAD

SKAŁD POSIŁKÓW

29.04.2024

PONIEDZIAŁEK

 

Zalewajka

Pieczywo mieszane (439 kcal)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula - 50g, ziemniaki 120g, kapusta kiszona 60g, śmietana 30% 20g, wywar mięsny wp., przyprawy

Kluski śląskie, gulasz myśliwski

Kompot wieloowocowy (517 kcal)

Kluski śląskie 250g (ziemniaki (68%), skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana, woda, płatki ziemniaczane (3,5%), sól, olej rzepakowy, barwnik: karoteny.), szynka 100g, pieczarka 50g, ogórek konserwowy 40g, cebula 10g, mąka 5g, śmietana 30% 10g, przyprawy

30.04.2024
WTOREK

 

 

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Pieczywo mieszane (491 kcal)

Jaja 25g, boczek b/k 10g, kiełbasa 10g, cebula 10g, ziemniaki 150g, śmietana 30% 20g, żurek zakwas (woda, mąka żytnia, czosnek, przyprawy

 

Ziemniaki, filet drobiowy, mizeria

Kisiel (485 kcal)

Ziemniaki 300g, masło śmietanka pasteryzowana, filet 110g, jajo 6g, bułka tarta 25g, mąka pszenna margaryna: oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy o zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (mono-i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości(kwas cytrynowy), barwnik (annato)]cukier, sól , drożdże , ogórek 90g, szczypiorek, śmietana 18 % 10g( śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, kultury bakterii mlekowych), kisiel (skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), 1,1% sok z limonki w proszku (syrop glukozowy, koncentrat soku z limonki), witamina C, sól, aromat, barwnik kurkumina

 

 

W stołówce szkolnej stosowana jest sól - 2 g na osobę, cukier 2 g na osobę.

 

Alergeny

Chleb zwykły (pieczywo mieszane pszenno-żytnie - mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)
Chleb razowy (mąka razowa żytnia, mąka pszenna, woda, sól, drożdże)
Śmietana 30% (śmietanka, stabilizator: karagen) 
W stołówce szkolnej stosowane są przyprawy, które mogą zawierać: gluten, gorczycę, soję, seler, jaja.

 

 

Artykuły

  • Program dla szkół

    Nasza szkoła podstawowa uczestniczy w unijnym Programie dla szkół, który jest realizowany z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Jest to program edukacyjny, dzięki któremu, w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, regularnie spożywając w szkole dostarczone im owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne.

    Każdy rodzic lub opiekun dziecka powinien zapoznać się z zasadami Programu i wyrazić zgodę na udział dziecka w Programie dla szkół.

     

    Czytaj Więcej o: Program dla szkół

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2017-01-04 17:36przez:
Opublikowano:2017-01-04 14:34przez: Edyta Kielin-Kowalska
Podmiot udostępniający: Zespół Szkół Ogólnokształcących im. Edwarda Szylki w Ożarowie
Odwiedziny:46241

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.